Wandelen op de Sallandse Heuvelrug

  1. Wandelen

Wandelen in de omgeving van het park

Salland staat bekend om de prachtige en veelzijdige natuur, waar het heerlijk wandelen is. Struinen langs eindeloze heidevelden, op ontdekking door frisgroene bossen en spoorzoeken door weilanden en graslanden. Bij de Lemelerberg en in het gebied van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug met de Eelerberg, Hellendoornse berg en Holterberg vindt u tal van gevarieerde wandelroutes. Wandelen over een rolstoelpad, wandelen met kinderen, wandelen met wetenswaardigheden onderweg en wandelen door ongerepte natuur. Vanuit uw villa op Hof van Salland ontdekt u al het moois in de buurt.

TIP: Wist u dat Mooiste Routes de wandelroute Lopen bij Lemele heeft verkozen tot Wandelroute van het Jaar? Een tocht over de Archemerberg en de Lemelerberg, langs de Regge en Landgoed Eerde.

Bezoekerscentra Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

Op de Sallandse Heuvelrug zijn drie informatiecentra: 
- Buitencentrum Sallandse Heuvelrug (Staatsbosbeheer) en Sterrenwacht Hellendoorn, Grotestraat 281 te Nijverdal
- Natuurmuseum Holterberg, Holterbergweg 12 te Holten
- Erve De Pas (Natuurmonumenten), Oude Deventerweg te Haarle
Bij deze informatiecentra vindt u wetenswaardigheden over het gebied van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Tijdens schoolvakanties worden er regelmatig extra activiteiten gehouden. Ook heeft u bij elk centrum de keuze uit verschillende bewegwijzerde wandelroutes. 

Wandelnetwerk: route op maat

Vanuit wandelnetwerk Twente en Overijssel zijn op basis van de knooppunten allerlei wandelroutes samengesteld. De verschillende startlocaties bij de informatiecentra op de Holterberg en bij de Sallandse Heuvelrug zijn in ca. 10 tot 20 autominuten vanaf het park bereikbaar. U kiest hier de bewegwijzerde wandelroute met een afstand van uw keuze. Goed om te weten: als u met honden wilt wandelen, is er bij de Hellendoornse berg een losloopgebied. 

TIP: Houdt u van langeafstandwandelingen? Kijk dan eens bij het Pieterpad. Hof van Salland en restaurant De Hazelaer liggen direct aan deze route. 

Wandelen met kinderen

Ook als u gaat wandelen met kinderen heeft u volop keuze uit verschillende wandelroutes. Wat dacht u bijvoorbeeld van de wandeling in Het Spoor van de Leeuw op de Lemelerberg? Met na afloop alle gelegenheid om te spelen in Het Hol van de Leeuw. Vanaf het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug loopt u met de allerkleinsten het Kabouterpad. Het Bosspeelpad is een route met verschillende speelgelegenheden onderweg. Spelen, wandelen en ook nog cultuur? Bezoek dan de Holterberg en combineer hier een wandelroute, de speeltuin van Daantje Das en een bezoek aan Natuurmuseum De Holterberg. 

Vanaf het park: Rondje Boksloot

In de directe omgeving van het park loopt u een route van ca. 5 kilometer. Deze route Rondje Boksloot leidt u langs de Boksloot en langs weilanden. Onderweg geniet u van prachtige uitzichten, zoals zicht op het ooievaarsnest. Nog een stukje langer wandelen? Onderweg komt u de opstapplaats voor een doorsteek van het weiland tegen (niet toegankelijk voor honden). 

Wandelarrangementen

Wilt u wandelen op de Holterberg of over de Sallandse Heuvelrug, maar wilt u niet zelf op pad? Kies dan voor een wandelarrangement. Onder begeleiding van een deskundige gids gaat u wandelen in de omgeving. De lengte van de route en duur van het arrangement met gids bepaalt u vooraf. Ook als u voorkeur heeft voor een bepaald gebied, mag u dat natuurlijk aangeven. 
En heeft u behoefte om eigen doelen en ontwikkeling te onderzoeken? Informeer dan eens naar de mogelijkheden om tijdens een langer verblijf 1-op-1 met een wandelcoach op pad te gaan.

Meer weten over de mogelijkheden van de verschillende arrangementen? Vraag het onze receptie. 

Handige informatie voor uw wandeling

Vooraf alvast uw wandelroute bepalen? Maak uw eigen selectie via deze links: 

Staatsbosbeheer Salland

Landschap Overijssel

Een eigen wandelroute samenstellen?
Bekijk dan de knooppunten via deze pagina met gps-planner van Wandelnetwerk Overijssel. Hof van Salland en restaurant De Hazelaer zijn gelegen aan knooppunt X24 / A96 / A80. 

We wensen u veel wandelplezier tijdens uw verblijf op Hof van Salland. 

Boek uw verblijf op het park