Hof van Salland
varen regge

Varen over de Regge

Varen over de Regge

Beleving op het water vanuit de Enterse zomp

Rivier de Regge, unieke rivier met rijke historie. Zo is de Regge bijvoorbeeld de enige rivier die ook in Nederland zelf ontspringt. In het verleden was het een levendige plek voor het vervoer van jute en textiel naar het westen. Toen die handel afnam en de overlast voor boeren toenam, raakte de Regge wat uit de gratie. Maar inmiddels is de rivier bijna helemaal in oude glorie hersteld en meandert ze weer prachtig door het landschap. En met een vaartocht op een boot van Stichting de Enterse Zomp ontdekt u uw vakantiegebied vanaf het water. 

Bekijk hier de actuele mogelijkheden voor varen in Hellendoorn > 

De schipper
Met de schippers in de Enterse zomp

De zomp
Zomp betekent zoveel als ‘varen, daar waar geen water is’. Een mooie naam voor de platbodems, de boten die door ondiep water langs drassige zompige weilanden moesten varen. Na het herstel van de Regge werd ook het plan opgepakt om deze vroegere boten weer in ere te herstellen. Een flinke klus: op basis van foto’s en tekeningen werd de zomp weer zichtbaar gemaakt op papier. En dankzij de inmiddels overleden sponsor Dick Wessels werd de eerste boot daadwerkelijk gerealiseerd. 

Locaties 
Stichting Enterse Zomp vaart nu met 3 zompen vanaf 3 startlocaties, o.a. vanuit Hellendoorn. U vaart dan met De Schuttevaer vanaf het botenhuis achter de ijsfabriek. In de zomermaanden is er elk uur een vaartocht met deze Schuttevaer. Reserveren is hiervoor niet nodig. Daarnaast zijn er speciale thematochten. Een frisse start voor dag en dauw met een ochtendvaart van ca. 3 uur. Een Avondroodtocht of Overtoomvaart van ca. 2 uur. Elk moment van de dag heeft ook op het water zo haar eigen charme. Tijdens de vaarroutes langs Hellendoorn kunt u mooi ruim wegkijken en de natuur bewonderen. Terwijl de schipper de juiste koers vaart, vertelt een andere vrijwilliger van de stichting mooie en interessante verhalen over het gebied. 

Met een groep
De Schuttevaer biedt plaats aan max. 20 personen. Bent u met een grotere groep? Informeer naar de mogelijkheden van de verschillende vaararrangementen. 

Stichting Enterse Zomp
Botenhuis achter de ijsfabriek Ben & Jerry
www.entersezomp.nl

Ondergaande zon langs De Regge
Prachtige uitzichten op de Regge
Koeien op de kant