Hof van Salland
sterrenwacht hellendoorn

Sterrenwacht Hellendoorn

Maak een reis door het heelal. Sterrenwacht Hellendoorn neemt u op vrijdagavonden en zaterdagmiddagen graag mee op avontuur. Indrukwekkend!

Sterrenwacht Hellendoorn: Aanstekelijke reis door het heelal

Een kenmerkende blikvanger: de koepel op het gebouw van Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal. Maar wist u dat deze koepel ook een functie heeft? Het is het domein van Sterrenwacht Hellendoorn. Vanuit deze koepel heeft u, met behulp van telescopen, adembenemend zicht op de sterrenhemel en de planeten. Geen helder weer? In het planetarium wordt u met behulp van projecties meegenomen op een indrukwekkende reis door de ruimte.

Passie in de lucht

Het team van Sterrenwacht Hellendoorn bestaat uit enthousiaste vrijwilligers, mét de gezamenlijke passie sterrenkunde. Cor Kolthof is de al minstens zo bevlogen voorzitter. "Een sterrenhemel is prachtig om te zien. Door je er verder in te verdiepen krijgt het nog een extra laag. Iets moois krijgt zoveel meer betekenis als je de context kent." Bij Cor is de eerste vonk voor de sterren overgeslagen toen hij als zeevarende, varende langs de Galaposeilanden in de Stille Zuidzee, 's nachts de overweldigende Melkweg zag. "De hemel die ik daar toen zag, maakte heel veel indruk. Een intuïtieve gewaarwording, die jaren later de trigger bleek om me verder te verdiepen in de materie en me aan te sluiten bij de sterrenwacht in Hellendoorn."

Samen sterk

De huidige locatie van de sterrenwacht is sinds 2013 in gebruik. Cor: "In de periode dat wij op zoek gingen naar een nieuwe ruimte, was het samenwerken met lokale partners sterk in opkomst. Met de gemeente, provincie, Staatsbosbeheer, IVN en CNMI hebben we de krachten gebundeld. Een inventieve samenwerking die resulteerde in de Europese LEADER-subsidie en daardoor dit prachtige gebouw." Ook nu blijft de aandacht gericht op samenwerking en innovatie. "We hebben gezamenlijke concepten als ‘Loop naar de maan’, een wandeling in het donker met aansluitend een blik op de maan door de telescoop. Het Space music concert bijvoorbeeld is een experiment geweest van het kaliber 'out of the box'-denken. Leuke dingen waarvan we er nog genoeg bij blijven bedenken en organiseren."

Voor het publiek

Sterrenkunde kan een complex zijn, maar Sterrenwacht Hellendoorn maakt de informatie laagdrempelig en toegankelijk. "Geen oneindige theoretische abstracties of wiskundige formules, maar ook geen kleuterverhaal. We willen bezoekers gewoon meer uitleggen over iets moois: de kwetsbare planeet waar we op leven en het schitterende universum dat we zien."

Ook meer leren over de wereld van sterren en planeten? Sterrenwacht Hellendoorn is op vrijdagavond en zaterdagmiddag geopend voor het publiek. Aanvullende informatie vindt u op de website: www.sterrenwachthellendoorn.nl

Sterrenwacht Hellendoorn / Buitencentrum Sallandse Heuvelrug
Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal

Uw bezoek aan Sterrenwacht Hellendoorn combineren met een verblijf op Hof van Salland? 

 
Cor Kolthof van Sterrenwacht Hellendoorn
Telescoop Sterrenwacht