Hof van Salland
museum de laarman

Museum De Laarman

Museum De Laarman: landbouw in beeld

De streek rondom Hof van Salland kent een rijke agrarische historie. In museum De Laarman in Luttenberg ontdekt u van alles over deze historie en het leven van boerenfamilies tot zo’n 100 jaar geleden. Verrassend anders voor de een en juist een feest der herkenning voor de ander. 

Gerda Luchtenberg is een van de vrijwilligers bij het museum. Zij leidt af en toe groepen rond. Haar enthousiasme is aanstekelijk. “Ons gebouw was vroeger een maalderij, met graanzolder en silo. Deze functie is nog goed terug te zien. We brengen hier heel mooi de ontwikkeling van landbouwactiviteiten in beeld. De collectie op zolder toont de ontwikkeling binnen de ambachten. Op de begane grond is de woonsituatie van boerenfamilies te zien: van bedstee tot huiskamer. En in de kelder vinden bezoekers naast allerlei weetjes over veestapels ook de ruimte voor de kaarsenmakerij, workshops en het winkeltje.” 

Buitenwerk
Op het terrein om het pand zijn allerlei schuren te vinden. Deze schuren worden na de zomer vervangen, als het museum een algehele renovatie krijgt. Tot die tijd is de indrukwekkende verzameling van gereedschappen in zowel de werktuigenloods als in de smederij te zien. Ook is buiten het wagenpark te vinden. “Het leuke is dat onze oldtimer tractoren ook nog daadwerkelijk gebruikt worden”, vertelt Gerda. “Hier in de buurt hebben we veldjes en akkers die bewerkt worden voor eigen oogst. Tijdens onder andere het Historisch Festival laten we zien hoe dit oogsten in zijn werk gaat. En natuurlijk onze ludieke activiteiten. Trekkerdansen bijvoorbeeld, wel eens gezien?”

Praktisch
Adres: Butzelaarstraat 60, Luttenberg
www.delaarman.nl
Dankzij de lift in het pand is het museum voor iedereen toegankelijk. 

Bargkarre van Museum De Laarman
 
Plezier voor jong en oud bij Museum De Laarman