Hof van Salland

Klompenatelier Dijkman

In Klompenatelier Dijkman in Luttenberg gebeurt zoveel meer dan alleen klompen maken. Onze klompenmaker vertelt het u, op zijn eigen ludieke manier.

De ambachtelijke kunsten van Klompenatelier Dijkman

Een klompenatelier, daar worden klompen gemaakt. Maar in Klompenatelier Dijkman in Luttenberg gebeurt ook zoveel meer! Klompenmaker Martin Dijkman deelt graag zijn kennis en kunde op een bijzondere manier. Ludieke demonstraties worden gecombineerd met aandacht voor innovatieve vakgerichte toepassingen. En dat zorgt voor een leuk en leerzaam bezoek.

Ambacht

De kunst van het klompen maken is een ambacht dat eigenlijk alleen nog van vader op zoon wordt doorgegeven. Waar vroeger bijna iedereen op klompen liep, is het tegenwoordig een opvallende schoensoort die je juist niet vaak meer tegenkomt. Bovendien zijn er machines die veel sneller een klomp vormen. Maar wie voor authentiek en ambachtelijk gaat, is bij het Klompenatelier op de goede plek. Martin Dijkman behoort tot de 4e generatie klompenmakers van zijn familie. Hij vormt de klompen volledig met je hand. Van een blok populieren- of wilgenhout maakt hij de meest fantastische klompen. Tijdens een demonstratie neemt hij u mee in de wereld van de klomp.

Innovatie

Naast de traditionele klompen zijn er in het atelier ook nieuwe ontwerpen ontstaan. Wat dacht u van een zondagse klomp? Of een hooggehakte variant? Bovendien ontdekte Martin dat klompen zich ook uitstekend lenen voor kunst. Met 30.000 miniatuur-klompjes, met hulp van Talens en met dank aan zo’n 20 schilderdames heeft Martin van ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt van Rijn een mozaïek-klompen-versie gemaakt. Dit pronkstuk heeft uiteraard een mooie plek in het atelier gekregen en is te bezichtigen tijdens uw bezoek. Martin vertelt u bovendien graag meer over het bijzondere maak-proces.

Bezoek

Laat u verrassen door de hilarische demonstratie, verwonder u over de innovatieve uitvoering van klassieke kunst en sluit uw bezoek af met de aankoop van een nu eens echt leuk souvenir. Het Klompenatelier vindt u in Luttenberg, op ca. 7 km van het park.

Dijkman Klompenatelier / Lemelerweg 22, Luttenberg / www.klompen.nl
Open: maandag t/m vrijdag 9.00 t/m 18.00 uur / zaterdag 9.00 t/m 16.00 uur / zondag gesloten

Uw bezoek aan Klompenatelier Dijkman combineren met een verblijf op Hof van Salland? 

Klompenmaker Martin Dijkman