Hof van Salland
sterrenregen

zondag 13 augustus 2017, 21:00 uur - Sterrenregen bij Sterrenwacht Hellendoorn

In de omgeving

13 augustus: 'Vallende Sterren'

Zondagavond 13 augustus staat de Sterrenwacht Hellendoorn geheel in het teken van 'vallende sterren', omdat meteorenzwerm Perseïden in de nacht van zondag op maandag het maximum bereikt. Bijzonder, want daardoor kunnen er maar liefst zo’n 80 'vallende sterren' in een uur gezien worden. Daaraan voorafgaand is de zondagavond ook prima geschikt om de 'sterren te zien vallen'.

Vallende sterren zoals vaak wordt gezegd zijn niet echt sterren die vallen. In werkelijkheid gaat het om gruisdeeltjes die vanuit de ruimte de atmosfeer van de aarde binnenvallen. Dat vallen gebeurt met een snelheid tot wel 70 km per seconde. Door de enorme wrijving als gevolg van die hoge snelheid, wordt de lucht voor die deeltjes samengeperst en sterk verhit. Dit wordt zichtbaar als een oplichtend spoor, en dat noemen we een  'vallende ster'. Veel van het meteorenstof is afkomstig van kometen, een ander boeiend astronomisch fenomeen, waar de vrijwilligers van de Sterrenwacht u uiteraard graag meer over vertellen.

Speciaal programma

De bijzondere avond over de Perseïden kent het volgende programma. Allereerst vertelt Frank Helmer u precies wat meteoren eigenlijk zijn. Daarna demonstreert Willy Broeze vallende sterren in het planetarium. En last but not least worden bezoekers, bij een voldoende heldere hemel, meegenomen voor een wandeling naar het uitkijkpunt op de Sallandse Heuvelrug. Daar verzorgt Gerard Brinks uitleg over het sterrenbeeld Perseus en de locatie ervan, want dat is de richting van waaruit de meteorenregen afkomstig is. Higlights zijn letterlijk en figuurlijk de Perseïden zelf die dan kunnen worden gezien onder een prachtige sterrenhemel.

Praktisch
Aanvang: 21.00 uur (deur open 20.30 uur)
Entree: € 5 volw. € 3 kind. 6 / 13 jr.
Meer informatie: www.sterrenwachthellendoorn.nl

Meteorenregen